Daca esti insarcinata, atunci felicitari! Femeile insarcinate reprezinta o categorie aparte de pacienti careia medicul stomatolog trebuie sa ii acorde o atentie deosebita. In timpul sarcinii se produc o serie de modificarie fiziologie. Precautiile luate de medicul stomatolog urmaresc pe de o parte sanatatea buco-dentare a mamei si pe de alta parte sanatatea buco-dentara a viitorului copil. In timpul sarcinii femeile se confrunta cu o serie de probleme legate de afectiunile dintilor si durerile dentare. Problemele cele mai mari sunt legate de aparitia cariilor, sensibilitate dentara, forme variate de boala parodontala care sunt urmate inevitabil de intrebari legate de posibilitatea de a lua sau nu medicamente, de a face sau nu radiografii dentare. Inclusiv pozitia pacientei in scaunul stomatologic poate ridica probleme.
Se recomanda ca inainte de conceperea unui copil viitoarea mama sa-si rezolve toate problemele stomatologice. Pe langa faptul ca acest lucru evita neplacerile unui tratament stomatologic in timpul sarcinii mai are un beneficiu: nounascutul are cavitatea bucala sterila; colonizarea microbiana a cavitatii orala a bebelusului incepe prin colonizarea cu specii bacteriene purtate de anturaj iar mama este prima persoana cu care intra in contact si cu care initial isi petrece ce mai mult timp.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
"Planning-ul familial" poate juca un rol important in alegerea momentului optim de concepere a unui copil si de urmare a etapelor premergatoarea acestui moment.
Daca totusi apar probleme dentare in timpul sarcinii sunt cateva intrebari pe care viitorii parintii si le pun:
Este contraindicat tratamentul stomatologic in timpul sarcinii? ...
Viitoarele mamici, care cred ca macar in timpul sarcinii vor scapa de vizita la stomatolog, primesc o veste proasta. In perioada sarcinii trebuie sa incurajam controlul stomatologic pentru ca in aceasta perioada trebuie sa existe o grija deosebita atat pentru sanatatea dentara cat si pentru cea a gingiilor.
Care este perioada in care tratamentul stomatologic trebuie evitat? ...
In primul trimestru de sarcina trebuie evitat pe cat posibil admnistrarea oricaror medicamente, efectuarea radiografiilor, iar anesteziile se vor efectua cu o atentie deosebita pentru ca in aceasta perioada se formeaza organele copilului. Orice stimul exterior pote afecta organogeneza cu repercursiuni grave asupra fatului. Ultimul trimestru de sarcina pune din nou probleme deoarece orice stres suferit de mama poate produce nasterea prematura.
Care este perioada optima pentru efectuarea tratamentului? ...
Perioada cea mai indicata dar si cea mai sigura pentru efectuarea tratamentului stomatologic este in trimestrul al II-lea de sarcina.
Care sunt cele mai fecvente afectiuni stomatologice in perioada sarcinii? ...
- Afectiunile gingivale (gingivita) reprezinta patologia buco-dentara specifica femeilor gravide. Papilele interdentare sunt rosii, marite de volum, congestive; aceste fenemone apar in luna a III-a de sarcina, atingand un maxim in luna a V-a, pentru ca dupa nastere sa revina la normal doar in cateva zile.
- Caria dentara - s-a constatat o evolutie rapida a proceselor carioase cu o evolutie rapida spre complicatii pulpare. In sarcina frecventa cariilor creste cu 20%. Riscul de producere este mai mare in prima jumatate a sarcinii.
- Hiperestezia dentinara - o afectiune caracterizata prin dureri intense activate de anumiti stimuli (cald, rece, dulce, acru);
- Boala parodontala - afectarea tesutului de sustinere a dintelui.
O igiena corecta asociata cu ajutorul stomatologului ne pot scapa de aceste probleme.
Ce trebuie evitat in timpul sarcinii? ...
Anesteziile nu se realizeaza cu anestezice care contin adrenalina, deoarece determina contractii ce pot dauna fatului sau pot sa provoace un avort sau nastere spontane. Se pare ca lidocaina sau mepivacaina (fara adrenalina) se pot utiliza cu riscuri minime. Extractiile dentare se evita pe cat posibbil in primul trimestru cat si in ultima luna de sarcina. Se pot realiza doar intre luna a-IVa si luna a-VIIa de sarcina. Efectuarea radiografiilor este probabil una dintre cele mai controversate probleme. Marea majoritate a medicilor interzic expunere la radiatii, oricat de mici ar fii acestea, insa exista si medici care nu exclud examenul radiologic, dar nu in primul trimestru de sarcina.
Pot fi folosite antibiotice in timpul sarcinii? ...
Antibioticele sunt in unele cazuri indispensabile tratamentului afectiunilor dentare dar nu se iau fara acordul medicului ginecolog si/sau pediatru. Penicilina se poate administra cu prudenta dar ar fi bine sa se evite pe cat posibil in primul trimestru. Streptomicina, kanamicina, gentamicina, tetraciclina sunt total contraindicate in timpul sarcinii. Precautiile cu privire la administrarea antibioticelor la mamele care alapteaza se mentin si pe perioada alaptarii. Consultul cu medicul obstetrician sau pediatru, in situatiia unei urgente stomatologice ce impune si administrarea mamei de antibiotice, este obligatoriu. Folosirea tetraciclinei este INTERZISA.
In concluzie pentru a evita problemele pe parcursul sarcinii trebuie sa avem o dieta corespunzatoare, o igina corecta si o colaborare stransa cu medicul stomatolog ce este benefica atat pentru mama cat si pentru copil.