fbpx

Diabetul si tratament stomatologic

diabetDiabetul zaharat este o boala metabolica ce rezulta din incapacitatea organismului de a produce insulina si de a utiliza zaharul. Insulina este hormon secretat de pancreas indispensabil proceselor anabolice si echilibrului energetic al organismului. Insulina este un hormon, secretat de insulele lui Langerhans, celule beta (1-2% din masa pancreasului). Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina find caracterizata prin anomalii metabolice si prin complicatii pe termen lung ce afecteaza ochii, rinichii, nervii, vasele de sange si poate genera si afectiuni stomatologice. Diagnosticul diabetului simptomatic nu este dificil. Atunci cand un pacient se prezinta cu semne si simptome ce pot fi atribuite unei diureze osmotice si se depisteaza hiperglicemia, diagnosticul este irevocabil.

Glicemia ...

-Valori normale:70-110mg%
-Devieri patologice
1.Crescuta(hipergliemie):-diabet pancreatic,hipofizar si steroidian,hipercorticosuprarenalism,feocromocitom,hipertiroidie,boli ale SNC,infarct miocardic,pancreatite
2.Scazuta(hipoglicemie):hiperinsulinimism,boala Addison,hipotiroidism,hipopituitarism,subnutritie,supradozare de insulina

Persoanele diabetice prezinta diferite riscuri:

  • vindecarea deficitara a ranilor,cicatrizare lenta;
  • cetoacidoza diabetica;
  • infectiile(infectiile tractului urinar,ale plagii,pneumonia);
  • dezechilibru electrolitic;
  • factor favorizant in edentatia totala.

Diabetul este o boala care poate afecta intregul organism, inclusiv cavitatea bucala. Ingrijirea stomatologica este deosebit de importanta pentru persoanele cu diabet, deoarece acestea se confrunta cu un risc mai mare decat in mod normal ale problemelor de sanatate orala din cauza zaharurilor din sange slab controlate. Cu cat nivelul zaharului este mai putin controlat, cu atat problemele de sanatate orala vor creste. Acest lucru se datoreaza ca diabetul zaharat necontrolat afecteaza celulele albe din sange, acestea fiind celule de aparare ale organismului impotriva infectiilor bacteriene.

Ce probleme dentare au oamenii cu diabet zaharat? ...

Persoanele diabetice prezinta un risc mare de aparitie a:

  1. Xeroxtomiei (fluxul de saliva scazut sau diminuat) - diabetul zaharat necontrolat poate reduce fluxul de saliva,rezultand gura uscata, ce poate determina ulceratii, infectii si carii dentare.
  2. Inflamatiilor gingivale(gingivita si parodontita) - in afara de afectarea celulelor albe din sange,o alta complicatie a diabetului zaharat este data de ingrosarea vaselor de sange, fapt ce conduce la incetinirea fluxului de substante nutritive din tesuturile corpului, inclusiv din cavitatea bucala. Atunci cand aceata combinatie de evenimente se intampla capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor este redus. Deoarece boala parodontala este o infectie bacteriana, diabeticii cu boala necontrolata pot experimenta afectiuni gingivale mai frecvente si mai severe.

3.Vindecarea deficitara a tesuturilor orale - pacientii cu diabet zaharat sunt expusi riscului unor complicatii postextractionale,datorate in principal vasculopatiei periferice diabetice(risc de hemoragie postextractionala) si vindecarii deficitare. In principiu se pot efectua extractii dentare in situatiile in care glicemia este relativ constanta, si mai mica de 180 mg/dl (pragul de eliminare renala). Se recomanda efectuarea extractiilor la jumatatea intervalului dintre cele doua mese. La acesti pacienti este indicata anestezia cu substante fara vasoconstrictor, atat pentru a evita inducerea unor fenomene de hiperglicemie, cat si pentru a reduce riscul de necroza (morfificare) a partilor moi, postanestezic. Nu in ultimul rand, dupa extractie se indica sutura plagii si antibioterapie.

Persoanele cu diabet care iau frecvent antibiotice pentru a lupta impotriva infectiilor diferite sunt predispuse la dezvoltarea unor infectii fungice a cavitatii bucale si a limbii. Aceasta se datoreaza faptului ca fungii se bazeaza pe un nivel ridicat de zahar in saliva persoanelor cu diabet zaharat necontrolat.

Este adevarat ca diabetul are drept consecinta pierderea precoce a dintilor? ...

Multi factori joaca un rol important in pierderea dintilor la persoanele cu diabet zaharat. In primul rand, persoanele diabetice sunt mai predispuse la dezvoltarea de gingivite si boli parodontale. Daca infectia persista, se poate raspandi la nivelul osului care sta la baza ancorarii dintelui. De multe ori aceste situatii se complica, deoarece infectiile nu se pot rezolva foarte repede la aceste persoane.

Vestea buna pentru peroanele cu diabet este ca prin practicarea de grija dentara si igiena orala - periaj de cel putin doua ori pe zi, sau de preferinta dupa fiecare masa, cu o pasta de dinti care contine fluor, folosirea atei dentare zi de zi si prin mentinerea nivelului de zahar din sange sub control, aparitia infectiilor din boala parodontala va fi mult redusa sau diminuata.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares